5 Mart 2013 Salı

Zürih'teki küçük tatlı şeyler

Bana yedi senedir ev sahipliği yapan Zürih şehri ve bu şehri daha da güzel kılan yer ve tatlılardan birkaçıyla başlamak istiyorum.


Luxemburgerli:

Fransa'da macaron olarak bilinen bu renkli ve şirin tatlıları keşfetmem ne yazık ki biraz zaman aldı. Kaybettiğim zamanları telafi etmeye çalışıyorum fırsat buldukça. Luxemburgerli'leri Sprüngli isimli çikolatacıda bulabilirsiniz. 




Luxemburgerli
 


Favorilerim limonlu, frambuazlı ve fındıklı olanlar. Vanilya, çikolata ve karamelliler de çok tercih ediliyor. Bir de mevsime göre ya da özel günlerde kısa süreliğine çıkan "deluxe" ve "limited edition" türleri oluyor. Siyah frenküzümü-çikolata, campari-orange, çilek-rhabarber gibi fantastik tat kombinasyonlarını denemek mümkün olabiliyor.



Vitrindeki Luxemburgerliler
 



Sıcak Çikolata:

Sprüngli'nin hayatımızın ne kadar önemli bir parçası olduğunu yazarken bir kez daha farkediyorum. Çikolatanın insanı mutlu ettiğini düşünürsek burası dünya üzerindeki en mutlu yerlerden biri olmalı. Sıcak çikolatasının özelliği çikolata tozuyla değil, Sprüngli'nin cacao oranı %70 olan "Grand Cru" çikolatasıyla hazırlanması. Paradeplatz'daki cafesinde oturup içebilir ya da dükkanında satılan çikolata paketlerinden alıp kendiniz hazırlayabilirsiniz.




Grand Cru %70 cacaolu (Sprüngli)
 

Kakao oranı yüksek çikolatadan hoşlanmıyorsanız sıcak çikolatayı daha sütlü çikolatayla hazırlayan Cafe Felix ve Péclard da diğer alternatifler olabilir.  Bu iki cafe de sıcak çikolatayı hazır toz yerine yine kendi özel çikolatalarıyla hazırlıyorlar.



Sıcak çikolata (Péclard) 




Pralin (Praliné) ve Trüf (Truffe):

Pralin en az %25’i çikolatadan oluşan, içi ganaj, nugat, fındık, fıstık, likör gibi malzemelerle doldurulak yapılan genelde tek lokmalık çikolata tipi. Çikolatalı trüfün hazırlanışı ise ülkeden ülkeye değişiklikler gösteriyor. İsviçre’de eritilmiş çikolatayla kaynayan süt kreması ve tereyağın karışımından oluşuyor. Sprüngli pralin ve trüf deyince akla gelen ilk yer. Cafe Felix'in içinde de dükkanı olan Teuscher de pralin ve trüfleriyle meşhur bir diğer çikolatacı.



Cafe Felix'in içindeki Teuscher dükkanı





Pralin ve Trüf çikolata (Teuscher)
 

Pralin çikolata (Sprüngli)



Trüf çikolata (Sprüngli)




Günlük Kalıp Çikolata:
 
Läderach da Sprüngli ve  Teuscher gibi İsviçre'nin çikolata konusundaki demirbaşlarından. Günlük çikolatalarını Zürih'e yolu düşen herkes denemeli. Kocaman çikolata kalıplarından koparılmış parçaları seçip tarttırarak alıyorsunuz. 

 


Günlük çikolata (Läderach)


Noel ve paskalya zamanı ayrı bir renkli oluyor bu dükkan. Raflar çeşit çeşit, boy boy tavşan veya noel baba şeklindeki çikolatalarla doluyor.

Läderach'ta paskalya




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder