22 Mayıs 2013 Çarşamba

Colmar gezi notları

Basel'den trenle 40 dakika, Zürih’ten ise 1 saat 30 dakika uzaklıktaki hoş sürprizlerle dolu, Alsas gezimizin ilk durağı Colmar'da sıra. Daha önce Strazburg’a giderken trenle önünden geçtiğimiz ama gezmeye vakit ayırmadığımız Colmar'ı, bir arkadaşımızın tavsiyeleri sonucunda bu defa gezi planımıza aldık. Bu gecikmeli ziyaretimizin yarattığı pişmanlığı azaltması adına gezi notlarımızı sıcağı sıcağına sizinle paylaşmak istedim.





Alsas'ın sembolleri


Colmar tren garı ile şehir merkezi arasındaki mesafe yürüyerek yaklaşık 15 dakika sürüyor. Yolun uzunluğu bizi oldukça sabırsızlandırdı. Merkeze vardığınızda buna değdiğini siz de göreceksiniz. Hemen garın yakınındaki turist ofisini kaçırırsanız sonu gelmeyen tabelalar yardımıyla şehir merkezindeki ofisine de gidebilirsiniz.

Alsas bölgesinin bu pek bilinmeyen şirin kentinde sizi bekleyen sürprizlerden biri ise küçük Venedik şehri. “Petite Venise” adındaki bu bölge rengarenk evleri ve nehir kıyısındaki balkonlarıyla görülmeye değer. Bütün şehir merkezi gibi burası da çok iyi muhafaza edilmiş.




Petite Venise


Alsas'ın kendine has dokusunu her ayrıntısında hissedebileceğiniz Colmar, iç içe geçmiş dar sokakları, süslenmiş binaları ve dükkanları, rengarenk çiçeklerle dolu sokak ve balkonlarıyla çok romantik bir şehir.





Colmar şehir merkezi



Lauch nehri kıyısı


Katedral

 


Ne yenir?



Alsas’da olup da tarte flambée denilen o leziz Fransız lahmacunlarından yememek olmaz. Tarte flambée (Almancası: Flammkuchen) lahmacun hamuru gibi ince bir hamur üzerine crème fraîche (taze krem peynir) ve pastırma, jambon, mantar, soğan gibi çeşitli malzemeler eklenerek hazırlanıyor. Hiç araştırma yapmadan şehir merkezinde karşımıza çıkan Brasserie Schwendi’de tarte flambée molası verdik. Hamuru lezzetli ve incecik, mantar dışındaki malzemeleri yerinde kullanmış olsa da taze mantar yerine konserve kullanmış olması bana göre büyük bir eksiklikti. Colmar’da restoranların çoğunda bulabileceğiniz tarte flambéeyi Alsas şarabı eşliğinde mutlaka deneyin. Alsas şarabının denediğimiz iki çeşidinden daha tatlı ve aromalı olanı Gewürztraminer, sek olanı ise Riesling.

Brasserie Schwendi

Adres: 23, Grande Rue, 68000 Colmar
Fiyatlar: Tarte flambée: 8-10 EUR
Riesling/Gewürztraminer kadeh: 3 EUR



Tarte flambée



Brasserie Schwendi

Yöresel ürünleri bulabileceğiniz ufak dükkanlardan oluşan Marché Couvert’i gezme fırsatı bulduk. Taze deniz ürünleri sunan Balıkçı Rudy’nin (Poissonnerie Rudy) önündeki kalabalık hemen ilgimizi çekti. Hem balıkçı hem de ayak üstü bir şeyler yiyebileceğiniz bir yer. Alsas Almanca'sı konuştuğunu söyleyen cana yakın garsonumuzdan şarap tavsiyesi aldık ve taze istiridyelerden denedik. Balıkçı Rudy'de istiridyeden başka salyangoz ve kızarmış balık da yiyebilirsiniz.

Poissonnerie Rudy

Adres: Le Marché Couvert Rue des Ecoles 68000 Colmar
Fiyatlar: 6 tane istiridye + 2 kadeh şarap = 12 EUR



İstiridye (Poissonnerie Rudy)



Marché Couvert


Küçük Venedik’ten şehir merkezine doğru yürürken karşımıza Pâtisserie Gilg çıktı. Colmar gezimizi bu pastaneden aldığımız sanat eseri olarak nitelendirebileceğimiz tatlılarıyla taçlandırdık. Ekler ve keşke daha çok alsaydık dediğimiz makaronlarından denedik. Diğer tatlıları da çok leziz görünüyordu. Pâtisserie Gilg’in Colmar’dan başka Ribeauvillé ve Münster’de de şubeleri bulunuyor.

Pâtisserie Gilg

Adres: 60 Grand'Rue 68000 Colmar
Fiyatlar: Ekler: 2-3 EUR
Tek kişilik pastalar: 3-4 EUR
4 Macaron: 3-4 EUR




Macaron (Pâtisserie Gilg)



Vanilyalı ve çikolatalı eklerler (Pâtisserie Gilg)



Pâtisserie Gilg'den manzaralar


Yolunuz Alsas'a düşerse kendisine hayran bırakan bu şirin masalsı kente mutlaka uğrayın.

Colmar hakkında daha ayrıntılı bilgiler için tıklayın!

4 yorum:

  1. Merhaba, öncelikle teşekkürler bilgiler için. Benim sorum, insanlar genelde Basel'e inip oradan Alsas bölgesine geçiyorlar. Fakat arabam olmadığından Basel'den sonrası için toplu ulaşım var mı otobüs, tren gibi bilginiz var mı? Bir de köyler arası bisikletlerle gezilebiliyor diye okudum, bisiklet de kiralayabiliyor muyuz? Yoksa araba yoksa gezilemeyecek bir yer mi?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. http://www.goeuro.de/ sitesinden rahatlıkla bakabilirsiniz..

    YanıtlaSil
  3. Yorumlarınız İçin öncelikle teşekkürler , Gilg Pastahenesi Eklerler ve Macaronlar muhteşemdi. Merkezde Nancy otel ve Oyuncak Müzesi karşısında Türklere ait ve Türk yemeklerinin olduğu güzel temiz ve hesaplı bir Restaurant var Anadolu Restaurant saç kavurma Ve pidesi harikaydı işletmecileri de çokmsıcak kanlı insanlar. Açılış saatleri var ona dikkat edin öğlen 12:00/14:00 akşam 19:00/21:00 arası açık

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, bilgilendirici yazınız ve iştah açıcı resimler için teşekkürler. Öğrenmek istediğim tren garında valizimizi emanete bırakabileceğimiz bir yer var mıdır? Basel'den Strasbourg'a geçerken Colmar'ı da gezmek istiyoruz. Teşekkürler

    YanıtlaSil