29 Kasım 2013 Cuma

Campania 4. Bölüm: Amalfi

Campania gezimizin Positano'dan sonraki durağı Amalfi’de sıra. Cerreto Dağı'nın eteklerine kurulmuş Amalfi şehri, etrafını saran sarp kayalıklar ve arkasında uzanan dağlarla eşine az rastlanan bir güzelliğe sahip. Amalfi bulunduğumuz Sorrentine yarımadasının güney kıyılarına adını veren şehir aynı zamanda.



Amalfi

Sant’Andrea katedrali, katedralin bulunduğu Flavio Gioia meydanı, Kağıt Müzesi (Museo della Carta) şehirde gezilebilecek başlıca yerler.

Sant'Andrea katedrali
Sant'Andrea katedrali


Zirro kalesine tırmanıp şehrin büyüleyici manzarasına tanık olabilirsiniz. Amalfi'de günlük tur seçeneği de çok. Limandan Ravello, Minori ve Maiori’ye üstü açık turist otobüsleri kalkıyor. Ayrıca Amalfi Kıyıları’ndaki diğer şehirlere bizim yaptığımız gibi gemilerle ulaşmanız da mümkün. Ferriere vadisinde yürüyüş yapmak da çok sıcak olmayan günlerde gerçekleştirilebilecek diğer bir aktivite olabilir. Biz Temmuz ayının sonlarında Amalfi'de bulunduğumuz için zamanımızın çoğunu kumsalında uzanarak ve yüzerek geçirdik. Kiralayabileceğiniz şezlongların günlük ücreti 10-15 Euro arasında değişiyor.

Amalfi kumsal


İlk gün Amalfi'ye gider gitmez soluğu Il Tari lokantasında aldık. Giriş ana yemek ve tatlıdan oluşan menüyü, bir de bu bölgeye özgü deniz ürünlü taze scialatelli makarnasından söyledik. Menünün giriş yemeği domatesli, midyeli spagetti oldukça lezzetliydi. Levrek ve patatesli ana yemeğini ve yine bu yöreye özgü baba tatlısını çok zayıf bulduk. Taze scialatellisi Campania bölgesinde yediklerimizin içinde en başarılısı olmasa da lezzetliydi. Midyesi, kum midyesi, karidesi ve ahtapotu oldukça boldu.

Scialatelli (Il Tari)
Spagetti (Il Tari)

Diğer bir yemek durağımız da hemen kaldığımız otelin arka tarafına bakan avlusunda yer alan L’Abside lokantası. Burada yörenin meşhur parmesanlı patlıcan yemeği "melanzane alla parmigiana"yı denedik. Sadece parmesanlı olarak yapılabilen bu yemek bizim denediğimizde olduğu gibi parmesan ve mozzarella peynir karışımıyla da hazırlanabiliyor. Lazanya yapılır gibi domates sosu, parmesan peyniri ve patlıcanlar kat kat yerleştiriliyor. Üstüne de parmesan ve mozzarella peyniri konuluyor. Sanırım garsonumuzun büyük övgülerle bahsetmesinden dolayı beklentilerimiz fazla yükselmişti. Ançüezli spagettisi ise diğer bir tercihimiz oldu. Yörenin midyeli scialatelli makarnasından burada da denedik. Yemeklerden çok etkilenmesek de şirin bir avluda sokak şarkıcılarının neşeli şarkıları eşliğindeki yemeğimizden zevk aldık.

Melanzane alla parmigiana (L'Abside)
Scialatelli (L'Abside)
Spagetti (L'Abside) 
L'Abside

Tatlı olarak Campania bölgesinin “delizie al limone” tatlısını denedik. Üstü limonlu kremayla kaplı. İçindeki top şeklindeki pandispanyasının içi de yine kremayla doldurulmuş. Deneyen insanlar bu tatlıyı limonlu profiterol şeklinde tasvir etmişler. Tatlı fanatiği değilim, ama böyle hafif tatlılara bayılıyorum.

Delizia (L'Abside)

Amalfi’deki ikinci günümüzde “Ristorante/Pizzeria Masaniello”nun pizzasını deneme fırsatımız oldu. Kıyıya yakın dar bir sokakta karşınıza çıkacak olan bu lokantayı deniz kıyısında geçirdiğiniz bir günde tercih edebilirsiniz.

La Taverna di Masanello


Ayaküstü birşeyler atıştırmak için “Coppo d’Amalfi”ye uğradık. Duyduğumda fikri çok beğenmiştim. Kağıt külahta kızarmış karışık deniz ürünleri hazırlıyorlar. Sardalya-patates ve karışık deniz ürünlü külahlardan söyledik. Çerez niyetine, açlığı yatıştırmak için güzel bir seçenek.

Coppo d'Amalfi

Amalfi’nin muhteşem dondurmacılarında dondurma yemeden dönmeyin. Biz Andrea Pansa ve Savoia'yı denedik. İkisi de çok başarılıydı. Andrea Pansa aslında bir çikolatacı, Savoia ise bir tatlıcı.


Cioccolato Andrea Pansa

Savoia'da ayrıca cannoli, delizia, baba, sfogliatella gibi klasik italyan tatlılarını da deneyebilirsniz. Cannoli (sol üst) kıtır kıtır hamur içine kıvamı çok yoğun krema dolgulu muhteşem bir tatlı. Baba (sağ üst) ise bizdeki şambaba tatlısına benzeyen şerbetli bir hamur tatlısı. Sade ya da içi krema dolgulu olarak karşınıza çıkıyor. Delizie (sol alt) yukarıda da bahsettiğim gibi limon kremalı büyükçe bir profiterolu andırıyor. Sfogliatella (sağ alt) denilen irili ufaklı bu çıtır çıtır hamur tatlı limonlu ricotta peyniri ile doldurulmuş.

Savoia

Amalfi'nin meşhur limoncello üreticisi “Antichi Sapori d’Amalfi”ye da uğramayı sakın ihmal etmeyin. Limoncello dışında çok lezzetli likörler de yapıyorlar. Bunlardan fındık likörü muhteşemdi. Limoncelloları ve likörleri içmeden önce buzdolabının buzluk kısmında iyice soğutmanız gerekiyor. Bir haftalık Campania gezisine birer küçük çantayla çıkmamıza ve ağır taşımayı hiç sevmemize rağmen buradan 3 büyük şişeyle ayrıldık.

Antichi Sapori d'Amalfi

Amalfi'nin kumsalını, denizini, mütevazi şehir merkezini, deniz ürünü açısından zengin yemeklerini ve birer şaheser olan tatlılarını çok sevdik. Bir kez daha yolumuz düşerse bu defa yakındaki küçük kasabalara ve özellikle Ravello'ya da uğramayı çok istiyoruz.

Campania gezisiyle ilgili diğer yazılar:

Campania 1. Bölüm: Napoli
Campania 2. Bölüm: Capri
Campania 3. Bölüm: Positano
Campania 5. Bölüm: Ischia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder