23 Mart 2013 Cumartesi

İsviçre'de market alışverişi

Bu yazıda özellikle İsviçre'ye yeni taşınmış kişilere ya da İsviçre'yi ziyaret edeceklere faydalı olabileceğini düşündüğüm birkaç ürün önerisine yer vermek istedim. Yazının sonunda da İsviçre’deki marketler hakkında kısa bilgiler bulunuyor.

Hamur işleri

  • Taze ravioli ve tortellini:

Bu italyan mantılarını birçok markette bulabilirsiniz. Paketlenmiş olanlardan çok açık olarak satılanlardan tercih etmenizi öneririm. Daha taze ve lezzetli oluyor. Etli, mantarlı, ıspanaklı-ricottalı, fesleğenli-parmesanlı ve daha birçok başka çeşidi bulunuyor.



Ravioli (Globus)



  • Pizza hamuru:

Bir çok markette hamur olarak ya da açılmış ve rulo halinde sarılmış olarak bulabilirsiniz. Coop'ta satılan Buitoni markasının çok ince açılmış çeşidi (pizza fina, extra dünn) benim en çok tercih ettiğim.

  • Makarnalar:

Makarnalar neredeyse İtalya kadar çeşitlilik gösteriyor İsviçre'de. Pappardelle, Riccioli, Tagliatelle, Tagliolini ve daha niceleri, yapması ayrı, yemesi ayrı zevkli, yaratıcılığa çok elverişli bir konu.



Makarnalar (Coop)

  • Baklava yufkası:

İsviçre'de iyi yufka bulmak zor. Satılan paket yufkalar genelde çok kalın ve kuru. Migros'un baklava yufkası ise sadece baklava için değil böreklerde de kullanabileceğiniz bir kurtarıcı.

 

Süt ürünleri

  • Yunan usulü (à la grecque) yoğurt:

Bizim bildiğimiz yoğun kıvamlı yoğurt İsviçre'de Yunan usulü olarak satılıyor. Coop'un sade, incirli, ballı ve cevizli çeşitleri var.


Yoğurt (Coop)


  • Peynirler:

Peynir konusuna ilerde daha ayrıntılı değinmek istiyorum. Ama burada da kısaca bahsedeyim. Marketlerin en geniş reyonları tahmin edeceğiniz gibi peynir reyonları. Sadece İsviçre değil Fransa, İtalya, Hollanda peynirleri açısından da çok zengin.

Yoğun ve keskin tatlardan hoşlanıyorsanız Gruyère, Appenzeller, Tilsiter gibi peynirlerin hoşunuza gideceğini düşünüyorum. Daha hafif tatlar için Emmentaler, Edamer, Brie deneyebilirsiniz.


Peynir (Globus)


Mezeler


  • Humus

Miki markasının ürettiği humus şimdiye kadar denediğim, markette satılan hazır humuslar içinde en ev yapımı humus lezzetinde olanı. Şeffaf paketlerinde, günlük süt gibi buzdolabında satılıyor ve raf ömrü de tahmin edeceğiniz gibi az. Sade, zahterli, çam fıstıklı çeşitleri var. Her markette bulunmuyor. Örneğin Zürih'te Wiedikon bölgesindeki ve Sihl City'deki Cooplar'da satılıyor. Koscher (Yahudi inanışlarına uygun) gıda reyonunda bulabilirsiniz.

  • İtalyan mezeleri (Antipasti)

Bütün marketlerde bulunabilen bu mezeler (antipasti) kavanozlarda ya da büyük marketlerdeki büfelerde açık olarak satılıyor. Coop'un normal ya da Fine Food ürünleri ve çeşitli İtalyan markalar tercih edilebilir. Enginar kalbi, ızgara mantar, ekmek üzerine sürülen ezmeler, peynirle doldurulmuş küçük kırmızı biberler bu ürünlerden bazıları.


Antipasti (Coop)

Antipasti açık (Coop)

Uzakdoğu ürünleri

Uzakdoğu marketleri dışında da marketlerin bir çoğunda uzakdoğu ürünleri köşesi bulunuyor. Özellikle Tayland usulü Panang kırmızı ve yeşil köri ezmelerini denemenizi tavsiye ediyorum. Hindistan cevizi sütüyle karıştırarak wokta Tayland usulü et ve sebzeler pişirebilirsiniz. Bu köri ezmeleri ayrıca balık, tavuk ya da kırmızı etleri marine etmekte de kullanılabilir.


Panang köri ve hindistan cevizi sütü (Coop)

Salata sosları

Salata reyonlarında satılan ve soğuk muhafaza edilmesi gereken türleri, oda sıcaklığında satılanlara göre tahmin edersiniz ki daha az katkı maddesi içeriyor ve çok daha güzel. Mövenpick'in baharatlı Fransız salata sosu ve peynir aromalı Ceasar salata sosu tavsiye edebileceklerimden birkaçı.


Deniz ürünleri

Büyük Coop ve Migros marketlerinin çoğunda taze deniz ürünleri reyonu bulunuyor. Seçip tarttırıp alabiliyorsunuz. Küçük marketlerde ise genelde hazır, paketlenmiş, ayıklanmış birkaç balık çeşidi ve deniz ürünü bulunuyor. Deniz ürünleri açısından en zengin olan yerlerden biri Globus mağazasının marketi.



Deniz ürünleri (Globus)

Çiğ deniz ürünlerinden başka ıstakoz, karides, ahtapot gibi deniz ürünleriyle hazırlanmış envai çeşit salataları ve mezeleri mevcut.


Deniz ürünleri salataları (Globus)


Tatlılar

  • Dondurma:

Mövenpick dondurması, özellikle İsviçre çikolatalısı, dünya üzerindeki en güzel buluşlardan biri. Duble kremalısı ("double crème & meringues"), beyaz çikolatalısı da mükemmel. Bir de marketlerde bulunmayan sadece Mövenpick dondurmacılarında bulabileceğiniz çeşitleri var, panna cottalı, tutku meyveli (passion fruit) ve mangolu, crème bruléeli, yeşil elmalı ve daha birçoğu gibi.

  • Crème brûlée:

Coop'ta Bonne Maman markasıyla ve Migros'ta Selection ürünü olarak bulabilirsiniz. Bonne Maman, Migros Selection'tan bana göre daha lezzetli.



Marketler hakkında kısa bilgiler:


Coop: Marka ve ürün çeşitliliği açısından en tercih edilen market. Genelde diğer marketlere göre daha geç kapanıyor. Coop City, en alt katında süpermarketin bulunduğu birçok katlı herşeyi bulabileceğiniz versiyonu. Coop Pronto ise Pazar günleri hariç gece 11’e kadar açık ürün çeşidi kısıtlı küçük marketler.

Migros: Genelde fason üretim mallarını satıyor. Birkaç istisna dışında bilinen markalar yok. Alkollü içecek satılmıyor. Pazar günleri marketler kapalı. Ancak Zürih’te örneğin ana tren garındaki (Hauptbahnhof) ve Enge garındaki Migroslar açık.

Denner: Migros’a ait bir market zinciri. Marka ürünler de bulunuyor, ama ürün çeşitliliği az. Coop ve Migros’tan daha ucuz.

Lidl, Aldi: İsviçre’de Migros ve Coop kadar şubesi olmayan diğer iki market zinciri. Fiyatları diğer marketlere göre daha ucuz. Özellikle Aldi'de çoğunlukla fason ürünler satılıyor.

Globus, Jelmoli: Globus ve Jelmoli mağazalarının alt katında yer alıyor market bölümü. Diğer marketlerde bulamadığınız ürünleri, markaları burada bulmak mümkün. Ürünlerinin kalitesi oldukça iyi. Fiyatlar yukarıda saydığım market zincirlerine göre daha pahalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder