27 Ocak 2014 Pazartesi

Zürih Gölü

İsviçre gölleri yazısında kısaca bahsettiğim Zürih Gölü hakkında daha detaylı bilgiler vermek istiyorum. Deniz, göl, nehir şüphesiz bir şehri daha da güzelleştiriyor. Benim gibi yüzmeyi ve her türlü su birikintisini sevenler için Zürih Gölü de Zürih’i ve kıyısında yer alan diğer şehirleri daha da yaşanabilir kılıyor.

Göl ve nehir kıyısında birçok noktadan suya atlayabileceğinizden daha önce bahsetmiştim. En çok tercih ettiğimiz „Strandbad Mythenquai“ de göl kenarındaki bu noktalardan biri. Duşu, tuvaleti, büfesi, mangal alanı, masa tenisi, atlama platformları, cankurtaranı, 250 metre uzunluğunda kumsalı ve geniş çim alanı olan güzel bir tesis. Kumsalı sayesinde burada kendinizi gölden çok deniz kıyısında hissediyorsunuz.



Strandbad Mythenquai
 
    

Mythenquai’nin karşı kıyısında yer alan benzer bir diğer mekan da „Strandbad Tiefenbrunnen“. Özellikle bu iki tesis geniş çim alanı nedeniyle frizbi, plaj tenisi vs. oynamak isteyenler ve çocuklu aileler tarafından tercih edilebilir.


Strandbad Tiefenbrunnen
   
Şehir merkezine yakın olsun, çimen aramam, göle girip biraz uzanıp kafamı dinleyeceğim derseniz "Seebad Utoquai"yi tercih edebilirsiniz. Sadece kadınların girebildiği „Frauenbad Stadthausquai“ ile gündüzleri sadece erkeklere açık olan, geceleri ise bara dönüşen "Männerbad Schanzengraben“ da akıntının hafif olduğu nehir üzerindeki alternatif yerler.

Zürih’te bulunan bu saydığım göl veya nehir kenarındaki tesislere günlük giriş ücreti yetişkinler için 7, gençler için 5, çocuklar için 3.5 CHF ("Männerbad Schanzengraben" ücretsiz).

Bu ücretli tesisler dışında da hemen hemen her yerden göle girmeniz mümkün. Bu noktalardan en çok tercih edilenler ise: Bürkliplatz’in yakınında yer alan „Enge Wiese“ (Tram 5, durak: Rentenanstalt), Landiwiese (Tram 7, durak: Billoweg), Chinagarten (Tram 2,4, durak: Fröhlichstrasse)



Enge Wiese

Nehirde akıntıyla ya da akıntıya karşı yüzmenin zevki de bambaşka. Dynamo’nun önünde kendinizi sulara bırakır, kanalın sonundaki merdivenlerden çıkarsınız. Limmat nehri üzerinde yer alan, “Oberer (yukarı) Letten” olarak adlandırılan bu yer yaz aylarında bazen oturacak yer bulamadığınız popüler bir buluşma noktasıdır. Eşyalarınızı koyabileceğiniz dolaplar, büfe, kiralanabilen şezlonglar mevcut. Giriş ücretsiz. Ancak çocuklar ve yüzme bilmeyenler için uygun değil (Tram 4,13,17, durak: Limmatplatz).


Oberer Letten

Festivallerde de Zürih Gölü ve Limmat nehri su kayağı, atlama gibi birçok aktiviteye ve çeşitli yarışlara sahne olur.











Pedalo'ya (deniz bisikleti) binmek Zürih Gölü’nde yapabileceğiniz bir diğer aktivite. Deniz bisikletlerinin bazılarında suya kayarak inebileceğiniz küçük bir kaydırak, tekrar deniz bisikletine çıkabilmeniz için de bir merdiven bulunuyor. Bazılarında yatıp güneşlenebileceğiniz şezlonglar var. Deniz bisikletinden göle girmeseniz bile, gölün ortasından kıyıları seyretmek oldukça güzel.



Deniz bisikleti


Kısa ve uzun olmak üzere ikiye ayrılan göl turları da yapmanızı tavsiye edeceğim gezilerden bazıları. Kısa olan tur gidiş-dönüş toplam 1,5 saat sürüyor. Zürih Gölü’nün diğer ucundaki sahil kenti Rapperswil’e giden uzun tur ise, Küsnacht, Wädenswil gibi göl kenarındaki diğer şirin beldelerde duruyor. Göl üzerinde yer alan Ufenau Adası da bu turun duraklarından biri. Zürih’ten başlayan uzun turun tekrar Zürih’e dönmesi 4 saate yakın sürüyor. Bu süre uzun gelirse, uzun turla Rapperswil’e gemiyle gidip trenle dönebilirsiniz. Gidiş gemiyle 2, dönüş trenle yarım saat olmak üzere, yol toplam 2,5 saat sürecek.



Ufenau Adası



Zürih Gölü'nden Rapperswil


Rapperswil'den Zürih Gölü


Limmat gemi seferleri ise büyük kısmı nehir üzerinde kalan Landesmuseum-Zürihorn arasındaki ulaşımı sağlıyor, köprülerin altından geçebilen dar ve alçak botlarla gerçekleştiriliyor. Bu seferler, bu sene 6 Nisan’da başlayıp, 19 Ekim’e kadar sürecek.


Limmat gemi seferleri


Zürih Gölü üzerinde değişik noktalardan kiralayabileceğiniz kanularla da gezebilirsiniz. Birkaç sene önce Rapperswil’deki Kanu Klübü‘nden rezerve ettiğimiz kanularla Ufenau Adası‘na kadar kürek çekip adada mangal yapmıştık. Dönüş yolunda artık kapkaranlık olan havada, kafamıza taktığımız fenerlerden başka ışık olmayan gölde kanu yapmak çok eğlenceliydi.



Zürih Gölü küçük de olsa hayatımızda büyük bir yer kaplıyor. Zürih'te olduğu gibi özenle korunmuş kıyılardan tertemiz sulara atlayabildiğimiz yerlerin çoğalmasını umuyorum.



Bürkliplatz


Geleneksel nehir yüzüşü (Limmatschwimmen)


Uetliberg'den Zürih Gölü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder