14 Mart 2013 Perşembe

Zürih klasikleri

Zeughauskeller'de Kalbsgeschnetzeltes ve Rösti:


Zeughauskeller Zürih'e gelen misafirlerimizi götürdüğümüz tipik İsviçre mutfağını tadabileceğiniz çok eski bir restoran. Benim de favorim olan Zürih usulü kremalı, mantarlı dana etinin (Almanca: Zürcher Kalbsgeschnetzeltes) yanında rendelenip tavada kalıp halinde pişirilmiş patates (Almanca: rösti, İngilizce: hash browns) servis ediliyor.


Zürih usulü dana ve rösti


Menüsü sosis açısından da çok zengin. En meşhurlarından biri olan dana sosisi (Almanca: Kalbsbratwurst) ayrıca İsviçre’nin ayak üstü yemek konseptinin de en popüler ürünü. Zeughauskeller'de sosislerin yanına patates salatası veya rösti alabilirsiniz.



Dana sosis ve patates salatası


Fondü ve Raclette:


Fondü (Fransızca: fondue) İsviçre'nin milli yiyeceği peynirin en güzel hallerinden biri. Fondü kelime anlamı olarak eritilerek yenilen bütün yiyecekler için kullanılabilse de, tek başına kullanıldığında asıl olarak peynir fondüsünü ifade eder. Fondü, peynir karışımları (Gruyere, Appenzeller, Emmantaler gibi) beyaz şarapta eritilerek, mısır nişastası, kiraz rakısı (Almanca: Kirsch) ve sarımsak eklenerek hazırlanıyor. Peynirleri dilediğiniz oranda kendiniz karıştırabilir ya da hemen hemen bütün marketlerde bulabileceğiniz fondü için özel peynir karışımlarından alabilirsiniz. Başka hiçbir şey eklemeniz gerekmeyen (şarap vb. gibi) hazır karışımlar da mevcut, ama mecbur kalmadıkça onları kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Zaten hazırlaması çok kolay olan fondüyü lezzetinden ödün vermeden denemiş olursunuz.



Photos of Swiss Chuchi, Zurich
Fondü
 
 This photo of Swiss Chuchi is courtesy of TripAdvisor


Uzun çatalların ucuna ekmek batırılıp fondü kabına (Fransızca: caquelon) daldırılıyor. Fondüye isteğe göre mantar veya jambon da ilave edebilirsiniz.



Photos of Chasalp, Zurich
fondülü ekmek
    
This photo of Chasalp is courtesy of TripAdvisor


Raclette peyniri ise İsviçre'de hemen hemen her evde bulunan özel ızgarasında eritilip ekmek veya patates üzerine dökülerek yeniyor. Raclette ızgarasının alt katında kaşıklara koyduğunuz peyniri eritirken, üstünde de çeşitli etler ve sebzeler pişirebiliyorsunuz. Bu sebepten raclette deyince aklımıza sadece peynir değil, ızgara etler ve sebzeler bütünü gelir. Arkadaş buluşmalarının da favori yemeğidir, hem eğlencesi hem de kolaylığı açısından. Etleri ve sebzeleri doğramak dışında hiçbir hazırlık gerektirmeyen bu yemekte, herkes peynirini etini kendi dilediği gibi pişirip yer. Yanında da raclette'in olmazsa olmazı kornişon ve soğan turşusu tüketilir.



raclette ızgarası

raclette ve diğerleri
  

raclette ve patates
 



 

Fondü ve Raclette nerede yenir?


Raclette ve fondüyü Zürih'te denemek isteyenler için birkaç restoran tavsiyesinde bulunayım.

Raclette Stube: İsminden de anlaşılacağı gibi menusu raclette ve fondüden oluşuyor. Şimdiye kadar restoranda yediğim fondüler içinde en beğendiğim oldu. Küçük bir restoran olduğu için rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyorum.

Adres: Zähringerstrasse 16, 8001 Zürih
Fiyatlar:
Fondü (Ekmek ve patates dahil): 27.80 CHF
Kornişon ve minik soğan turşusu: +5.90 CHF
Raclette à discrétion (Sınırsız raclette ile patates, kornişon, küçük soğan, mısır turşusu): 39.80 CHF


Swiss Chuchi: Raclette Stube gibi bu restoran da Niederdorf’da. Raclette ve fondü dışında İsviçre usulü et yemekleri ve sosis çeşitleri de bulunuyor. Güzel havalarda dışarıdaki masalarda oturup Niederdorf’un keyfini çıkarabilirsiniz.

Swiss Chuchi

Adres: Rosengasse 10, 8001 Zürich
Fiyatlar:
Fondü (geleneksel sade): 25.50 CHF
Fondü (mantar ve jambonlu): 27.50 CHF
Raclette (120 gr): 25.50 CHF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder