17 Eylül 2013 Salı

Campania 1. Bölüm: Tre notti a Napoli - Napoli'de üç gece

Napoli, köşe başlarındaki çöp dağlarına rağmen hayranlık uyandıran bir şehir. Kural tanımaz otomobil ve motorsikletlileri yayalara hayatı biraz zorlaştırıyor. Alışık olduğumuz bir mentalite ve hareketlilik şehre hakim. Tarihi şehir merkezindeki caddelerde turlarken kendimizi İstiklal'de yürüyor gibi hissettik. Sokakları yer yer Beyoğlu’ndan daha tenha ve ürkütücüydü ama yine de çok güzeldi.


Napoli'de neler yapılır?


Pizza yenir:

L'antica Pizzeria da Michele, “Ye Dua et Sev (Eat Pray Love)” kitabı ve filmiyle zaten dünyaya yayılmış olan ününe ün katmış. Lezzetin en basit ve sade halini sunan bu pizzacıda sadece iki çeşit pizza bulunuyor. Pizza Marinara, sadece domates soslu olan pizza. Pizza Margherita, domates soslu ve mozzarella peynirli olanı. Domates ve mozzarella dışındaki bütün malzemelerin gerçek pizzanın tadını gölgelediğini savunuyorlar. Odun ateşinde pişen bu pizzaların tanesi 4 Euro. Napoli'ye vardığımız akşam saatlerinde çok olmasa da önünde kuyruk vardı. İlerleyen saatlerde daha da kalabalıklaşıyordur. Garsondan numara alıp dışarıda bekliyorsunuz. Önceki grup çıkınca sizi grup halinde içeri alıyorlar. Biz daha otele uğramadan yolumuzun üstünde olan bu pizzacıya gittik. Beklemeyip paket yaptırdık, ama bekletmeden daha dumanı üstündeyken mideye indirdik. İncecik hamuru pizzanın ortalarına doğru neredeyse eriyip kayboluyor. Hamuru elle kabaca açılıp üzerine domates sosu sürülüp mozzarella parçaları atılmış. Yediğim en iyi pizzalardan biriydi kesinlikle. Ancak hamurunu fazla tuzlu buldum. Onun dışında pizza lezzetli ve malzemeler yerli yerindeydi. Özellikle domates sosunun lezzeti muhteşemdi.


Margherita @ L'Antica Pizzeria da Michele


L'Antica Pizzeria da Michele


Pizzeria Gino Sorbillo'ya Napoli'deki ilk gecemizde tesadüfen rastladık. Meğer Michele kadar meşhurmuş ve çoktan ziyaret edilecekler listemizdeymiş. Amalfi dönüşü pizzalarını denemek üzere gittik. Burası da tahmin edeceğiniz gibi çok kalabalık bir mekan. Garsona isminizi yazdırıp dışarıda bekliyorsunuz. Sıranız gelince hoparlörden isminiz anons ediliyor. Girişi, ışıklandırması ve önündeki kalabalık nedeniyle bir pizzacıdan çok bir bar ya da gece klübünü andırıyor. Akşam yemekleri İtalya'da geç saatte yendiği için akşam 8-9 gibi bekleme süresi 1 saati aşıyor. Michele'den farklı olarak pizza çeşidi açısından zengin bir menüye sahip. Margherita ve Salvatore (mantarlı) pizzasından aldık. Pizza fiyatları 3-5 EUR arasında değişiyor. Verdikleri fazla para üstünü geri verdik diye mi yoksa her paket yaptırana ikram ettikleri birşey mi bilmiyorum, ama sadece 7 Euro tutan siparişimize müesseden diyip bir de kutu kola hediye ettiler. Gelen herkese sıradakilerin listesini gösterip bekleme süreleri hakkında ayrıntılı bilgi veren, bütün kalabalığa rağmen sakin ve canayakın çalışanları var. Bu mütevazı gözütok pizzacının pizzaları hem çok ucuz hem de çok başarılı. Sakın kaçırmayın.


Pizzeria Gino Sorbillo




Deniz ürünlü taze makarna yenir:

Capri, Positano, Amalfi ve Ischia'yı da kapsayan Campania gezimizde birçok yerde taze makarna deneme fırsatımız oldu. İçlerinde en beğendiğimiz Napoli'de Trattoria Antica Capri'de yediğimiz midye, kalamar ve kum midyeli scialatelli oldu. Scialatelli, fettucininin hamuru daha kalın açılıp daha ince kesilmiş haline benziyor. Deniz ürünlerinin suyunu içine çekerek pişmiş taze makarnanın lezzeti başka hiçbir şeyde yok. Bu makarnayı sanırım her gün yiyebilirim.

midye, kalamar ve kum midyeli scialatelli

Trattoria Antica Capri, ufak bir aile restoranı. Denediğimiz pizza ve kızarmış kalamar, karides tabağı da oldukça başarılıydı. Ama asıl spesyaliteleri bu deniz ürünlü ev yapımı makarna. Ev yapımı şarapları da övgüyü hak ediyor. Fiyatları çok uygun. Amalfi kıyılarında, Capri ve Ischia Adaları’nda başarısız birçok örneğine ödediğiniz paranın yarısına burada en iyisini yiyebilirsiniz.


Trattoria Antica Capri


Tarihi şehir merkezi gezilir:

Napoli, en geniş tarihi merkezi olan şehirlerden biriymiş. Tarihi şehir merkezi UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor. Füniküler ile çıkıp Napoli’yi tepeden seyredebilir, Plebiscito meydanını, Vittorio Emanuele II pasajını (Galleria Vittorio Emanuele II), kalelerini (Castel Nuovo ve Castel dell‘Ovo), tarihi binaları ve kiliselerini gezebilirsiniz.



Plebiscito meydanı


Galleria Vittorio Emanuele II


Gesù Nuovo kilisesi


Capri ve Ischia Adaları’na gidilir:

Napoli’ye vardığımız günün ertesi erkenden Capri'ye doğru yola çıktık. Biz Capri Adası’nda 2 gece konakladık, ancak Napoli'den günübirlik gezi düzenlemek de mümkün. SNAV ile 40-50 dakika sürüyor. Saati bize uyduğu için SNAV'ı seçtik. Napoli'den Capri'ye sefer düzenleyen başka firmalar da bulunuyor. Capri'ye deniz otobüsü ya da feribot bilet fiyatı tek yön kişi başı 17-20 Euro. Campania gezimizin son gününde Ischia'ya Napoli'den günübirlik gittik. Bu yolculuk ise yaklaşık 1 saat sürüyor. Bilet fiyatı tek yön kişi başı 17 Euro.

Sorrento, Positano ve Amalfi'ye gidilebilir:

Dönüş yolumuz Amalfi'den önce Sorrento ve oradan da Napoli idi. Amalfi kıyıları ve Amalfi'ye diğer ulaşım alternatiflerine ilerde daha ayrıntılı değineceğim. Amalfi'den Sorrento aktarmalı Napoli aradaki bekleme süresini saymazsak (zaten sayamayız, ne kadar bekleneceği pek belli olmuyor) yaklaşık 1 saat 30 dakika sürüyor. Fiyatı tek yön 22 Euro.



Napoli'de nerede konaklanır?


Ana tren garına yakın oteller daha ucuz, ancak bu bölgenin güvenlik açısından en tehlikeli bölgelerden biri olduğunu söylemeliyim. Ayrıca ana tren garı tarihi şehir merkezine ve limana çok da yakın sayılmaz. Merkeze ve limana 20-25 dakika yürüyüş mesafesinde. Napoli'den Capri ve Ischia'ya gitmek istediğimiz için limana yakın otelleri tercih ettik.


Hotel Naples
Odaları 4 yıldızlı bir otel için oldukça küçük. Ana caddenin üzerinde, üniversite binasının karşısında yer alıyor. Limana çok yakın. Napoli otel seçeneği çok ve fiyatları uygun bir şehir. Bir gece konaklama için kahvaltı dahil 90 EUR ödedik. Bu fiyata Napoli'de daha iyi seçenekler bulunabilir. NH Ambassador da onlardan biriydi.

NH Ambassador
Manzarası müthiş. Deniz tarafındaki odalardan birinde iki gece kaldık. Kahvaltısı tatmin edici. Oda fiyatı normalde Hotel Naples'dan daha pahalı, ancak konakladığımız günlerde ön ödemeli seçeneğinde %50'ye yakın indirim olduğu için Hotel Naples'dan daha ucuza geldi. Gecelik oda ücreti kahvaltı dahil yaklaşık 65 EUR.

NH Ambassador'dan Castel Nuovo


Napoli'ye ulaşım hakkında:

Daha önce Liguria gezi yazısında da bahsettiğim gibi Zürih-Milano arası trenle 3 saat 40 dakika sürüyor. Biletleri 3 ay önceden alırsanız indirimli gidiş dönüş 56 Frank'a bilet bulabilirsiniz.

Milano-Napoli hızlı tren (frecciarossa) fiyatları tek yön 29 Euro'dan başlıyor. Ancak yine 3-4 ay önceden alırsanız bu fiyata bulabiliyorsunuz. Biletleri aldığımızda en düşük fiyat kategorisi kalmadığı ve "ekonomi flex" (iptal edilebilen) ile "business" aynı fiyat olduğu için business tren biletini tercih ettik. Gidiş dönüş kişi başı yaklaşık 100 Euro tutuyor. Milano-Napoli arası 4 saat 40 dakika süren yol business komforu sayesinde bize 40 dakika gibi geldi desem abartmış olmam. Tren yolculuklarını zaten diğer bütün alternatiflere tercih ederim. Frecciarossa'nın snack ve içecek ikramı, geniş ve 115 derece yatan koltukları, bedava WiFi ulaşımına ise hayran kaldım.



Trenitalia Frecciarossa


Bu hat ile daha önce Milano'dan Floransa ve Roma'ya gitmiştik. Milano-Floransa arası 1 saat 40 dakika, Floransa-Roma arası ise 1 saat 30 dakika sürüyor. Frecciarossa ayrıca Milano'dan bir saat uzaklıkta bulunan Bolonya şehrinde de duruyor. Napoli, Roma, Floransa ya da Bolonya'ya gelip bu hat üzerindeki diğer şehirlere kolayca ulaşabilirsiniz.

Uçakla Napoli'ye gelecekler için ise havaalanının şehir merkezine otobüsle (Alibus ya da 3S) 20 dakika uzaklıkta bulunduğunu belirteyim. Napoli'ye direk uçuş imkanı olmayanlar için Roma ya da Floransa aktarmalı uçmak diğer bir alternatif olabilir.

Campania gezisiyle ilgili diğer yazılar:

Campania 2. Bölüm: Capri
Campania 3. Bölüm: Positano
Campania 4. Bölüm: Amalfi
Campania 5. Bölüm: Ischia


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder