Maldivler seyahatimizin üstünden aylar geçmesine rağmen hala güzelliğinin ve büyüsünün etkisindeyim. Eğer cennetten bir parça olan Maldivler'in abartıldığını düşünüyorsanız benim başta yaptığım hatayı yapıyorsunuz diyebilirim.
Önbilgi
Maldivler irili ufaklı yaklaşık 1200 mercan adasından oluşuyor. Bu adaların oluşturduğu halka şeklindeki atoll adı verilen 26 ada topluluğu, 90000 kilometrekarelik bir alana yayılmış.
Maldivler'deki tek uluslararası havalaanının olduğu şehir olan Male, ülkenin başkenti. Male, ayrıca bu adalar topluluğunda nüfusun en yoğun olduğu ada. Male’den diğer adalara transferler tekne ya da deniz uçağı ile gerçekleştiriliyor.
Maldivler gezisi öncesinde herhangi bir aşı yaptırmanıza gerek yok. Male’ye inişte, uçakta yolcuların üzerine sıkılan ilaçla dezenfekte edilmeye çalışılması sıtma konusunda ne kadar hassas bir ülke olduğunu gösteriyor. Maldivler’de halkın tamamı müslüman. Ülkeye domuz ve içki sokmak yasak olsa da otellerde turistlere serbestçe sunuluyor. Maldivler’de balıkçılığın ve turizmin gelişmiş olması tabii ki şaşılacak bir durum değil. Adaların sadece 200’ünde insan yaşıyor. Bu adaların 90'ında Maldivliler yaşıyor, 110'unda ise oteller bulunuyor. Adaların çoğu ikinci bir oteli kaldırabilecek büyüklükte olmadığı için ada mı otelden oluşuyor otel mi adadan karar vermek güç. Bazı oteller tarafından insanların yaşamadığı adalara da günlük tur düzenleniyor ve turistlere kısa bir "Survivor" macerası yaşatılıyor.
Kasım sonu - Mayıs başı seyahat edilmesi tavsiye edilen zaman aralığı. Mayıs ve Ekim ayları arası yağışların çok olduğu dönem. Sıcaklık genelde 32 dereceyi geçmiyor. Gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı yok denilebilecek kadar az. Su sıcaklığı ise hemen hemen hava sıcaklığıyla aynı.
İstanbul’dan Male’ye direk uçmak mümkün. Daha ucuz alternatifler de Qatar ve Emirates ile Doha ya da Dubai aktarmalı uçuşlar olabilir. Biz Zürih’ten Qatar Havayolları ile Doha aktarmalı uçtuk. Zürih’ten Male’ye direk uçuşları ise Edelweiss gerçekleştiriyor.
Önhazırlık
Öncelikle çok iyi planlama yapmanız gerekmekte. Ne isteyip istemediğinizi iyice masaya yatırıp ona göre hareket etmelisiniz. Bu geniş yelpazeden en çok verimi alıp istemediğiniz şeylere gereksiz yere para yatırmamış olursunuz.
Şekillendirmeniz gerekenlerin başlıcaları:
Otel opsiyonu: Herşey dahil / Tam / Yarım pansiyon
Otel yeri: Adanın lokasyonu (Deniz uçağı / Bot ile transfer)
Oda türü: Bungalow/ Karada Villa/ Su üstü Villa
Süre: 5 gün/ 1 hafta/ 2 hafta
Aktivite: Tüple Dalma / Şnorkel / Balık tutma / Kanu /Diğer sportif aktiviteler
Diğer: Havuz, Animasyon, Çıplak ayak plaj
Tavsiyeler
Bazı otellerde birkaç yemek opsiyonu varken (herşey dahil, tam pansiyon, vs.), bazılarında sadece bir seçenek mevcut. Herşey dahil opsiyonu çoğu zaman daha pahalı gibi görünse de avantajlı olabiliyor. Unutulmaması gereken bir başka konu ise bazı otellerde herşey dahil tanımının farklılık göstermesi. Örneğin, herşey dahil kategorisinde yer alıp sadece yemek esnasındaki içecekler dahil gibi bir kısıtlama olabiliyor. Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için paketin detaylarını iyice öğrenmek gerek.
Öğrendiğimize göre Maldivler'in kuzeyi gerek turizme açılan ilk bölgesi olması gerekse daha çok insan yoğunluğu olması nedeniyle, mercanlar ve deniz hayatı bakımından bir parça sekteye uğramış durumda. Güneydeki bir oteli tercih ederseniz transfer deniz uçağı ile olacaktır. Deniz uçağının gezinizi kesinlikle renklendireceğinden emin olabilirsiniz. Adalar topluluklarını, havadan seyretme fırsatı yakalayacaksınız. Maldivler’in en güneyindeki adalardan biri olan Athuruga adasına deniz uçağı ile yolculuğumuz yaklaşık 30 dakika sürdü. 12 yolcu ve 3 personel kapasiteli uçakla bol gürültülü ve heyecanlı bir uçuşa hazırlıklı olun.
Karada mı denizde mi konaklama sorusunu cevaplamak belki de en zoru. Karada olunca size ait ufak bir plajınız olması olası. Denizde ise size ait denize direkt açılan terasınızın olması olası. Bu terasta küçük köpekbalıklarını, vatozları ve envai çeşit balığı her daim seyredebilme, hemencecik suya atlayıp onlarla yüzebilme şansınız daha çok. Genelde deniz üstü villalar daha lüks ve geniş dizayn edilmiş oluyor. Deniz villa tercih eden müşteriler bazı oteller tarafından bazı ekstralarla ağırlanıyorlar. Örneğin, açık büfe dışında su villalarında konaklayanlara özel a la carte restoranlar.
Konaklama süreniz tabii ki bütçenize ve zamanınıza göre değişir. Bir hafta konaklama ve ulaşım ücreti ortalama bir otelde kişi başı yaklaşık 2000-4000 Euro civarında. Maldivler’de geçirdiği bir haftada çok sıkılan insanlar da duyduk, altı defa Maldivler'e gitmiş olan da. Ben kendi adıma her gün en güzel sularda kaplumbağalarla, rengarenk balıklarla yüzüp taze deniz ürünleri yiyerek aylarca zevkle kalabilirim.
Şnorkel ya da tüple dalış yapacaklar için daha korunmuş mercanlar ve deniz hayatı nedeniyle ülkenin güneyini tercih etmek daha mantıklı olabilir. Ama yine de kalacağınız adanın ayrıntılı bilgilerini, otel ya da ada hakkındaki yorumları okumayı ihmal etmeyin. Güneyde olup şnorkel yapacaklar için tavsiye edilmeyen oteller de olabilir. Biz seçimimizi yaparken en çok bu konuya dikkat ettik. Bütün otellerden şnorkel ve tüple dalış için deniz hayatının yoğun olduğu başka yerlere de tekne turu düzenleniyor. Ancak kaldığınız adanın hemen kıyısında mercanların ve burada yaşayan deniz canlılarının bolluğu Maldivler gezisini en cazip kılan özellik bana göre.
Kesinlikle ama kesinlikle yanınıza güneş kremi almayı ve güneş batana kadar bolca sürmeyi unutmayın. Hava kapalı olsa bile sürmeyi ihmal etmeyin. Sinek konusunda hiçbir şikayetimiz olmadı. Ama ülkenin genelinde de durum böyle mi bilemiyorum. Tropikal bir yer olduğu için cildi hassas olanların böcek kovucu almasında fayda olabilir.
Kendinize bir iyilik yapın ve cennetin dünyadaki şubesiyle randevunuzu ertelemeyin.
merahaba,
YanıtlaSilverdiğiniz bilgileri çok değerli, teşekkürler. siz hangi otelde kadınız ve memnun kalmışmıydınız?
Merhaba,
SilGüzel yorumunuz için çok teşekkürler. Biz Diamonds Athuruga'da kaldık. Her dakikasında kendimizi özel hissettiren dört dörtlük bir tatildi. Kesinlikle tavsiye ederiz.