2 Temmuz 2013 Salı

Strazburg gezi notları

Strazburg gezisinin bu son bölümünde gezilecek yerleri ve yapılacak şeyleri özetlemeye çalıştım. Strazburg'un tarihi şehir merkezi 1988 yılından beri UNESCO dünya mirasları listesinde yer alıyor.


La petite France


Ortaçağ mimarisine sahip yarı ahşap evlerin ve daracık sokakların oluşturduğu hayranlık uyandıran bir bölge. Hemen yanıbaşından geçen Ren Nehri’nin kanallarıyla sarmalanmış, küçük köprüleri, ufacık dükkanlarıyla görülmeye değer bir yer. Meydandaki "La Corde à Linge"de Fransız peynirleri eşliğinde şaraplarınızı yudumlarken Petite France’ın keyfini çıkarabilirsiniz.

La Petite France



La Petite France (kış)



La Petite France (ilkbahar)

 


La Petite France




Katedral Notre Dame


Gotik mimarisiyle devasa, etkileyici bir kilise. Dışarıdan bakmakla yetinmeyip içini mutlaka gezin. Astrolojik saatin gösterisi her gün 12:30’da başlıyor. Kulesinden şehir manzarasını izleyebilirsiniz.





Katedral Notre-Dame

Katedral Notre-Dame

Astrolojik saat


Katedral Notre-Dame


 

Barrage Vauban ve Ponts Couverts


Barrage (Baraj) Vauban'ın tepesi üç kulenin bulunduğu köprüler "Ponts Couverts"i ve Strazburg'u seyredebileceğiniz en güzel noktalardan birisi. Bir ucundan girip diğer ucuna yürüyebilirsiniz. Giriş ücretsiz.



Barrage Vauban'dan Ponts Couverts'e bakış



Barrage Vauban'dan Ponts Couverts'e bakış


Avrupa Konseyi ve Parlamentosu


Avrupa Konseyi ve Parlamentosu’nun bulunduğu bölgeye ikinci günümüzde nehir kenarından yürüyüş yaptık. Şehir merkezinden yaklaşık 15-20 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.




 

 

Opera National du Rhin


Biz opera binasına dışarıdan bakmakla yetindik, ama zamanınız olursa ve önceden biletlerinizi ayarlayabilirseniz, Strazburg operasını dinlemek şüphesiz güzel bir deneyim olur.

Opera programı için tıkla!



Opera National du Rhin



Opera National du Rhin

 

Tekne turu


Nehir kenarında görülebilecek çok yer olduğu için tekne turunu kesinlikle tavsiye ederim. Avrupa Konseyi, Parlamentosu, Pont Couverts, la petite France, Saint Pierre le Jeune Protestan kilisesi, Saint-Thomas ve Saint-Nicolas kiliseleri tekne turuyla görebileceğiniz yerlerden bazıları. Nehir üzerinde su seviyesi farklılıklar gösterdiği için su asansörü methoduyla ilerliyorsunuz. Tekneyle asansör denilebilecek bölgeye giriliyor, arkasından kapı kapanıyor. Daha sonra öndeki çift kapıdan biri suyu bu bölüme doldurmak üzere açılıyor. Teknenin bulunduğu bölüm ve önündeki şu aynı seviyeye gelince kapılar açılıyor ve tekne ilerliyor. Bu method Panama kanalında da kullanılanın küçük ve basit bir versiyonu.


Tekne turu



Batorama isimli şirketin düzenlediği bu nehir turunu Türkçe'nin maalesef dahil olmadığı 12 farklı dil seçenekli kaset rehber eşliğinde gerçekleştirebilirsiniz.

Tur günleri:

Her gün. Ocak, Şubat, Mart ve Kasım aylarında daha seyrek (Günde 4-8 sefer). 24 Mart-28 Ekim ve 24 Kasım-31 Aralık arasında ise sabah 09:30 ya da 10:30'dan başlayarak yarım saatte bir, günde yaklaşık 20 tur gerçekleştiriliyor.

Ücretler:

1 saat 10 dakika ve 45 dakika süren nehir turlarının ücretleri:
Tam: 9.60 EUR/ 7.20 EUR
İndirimli: 5.30 EUR/ 4 EUR (18 yaşın altı çocuk, 25 yaşın altı öğrenci)
Ücretsiz: 3 yaşın altı

45 dakika süren nehir turu günde sadece bir kez ve bazı aylarda oluyor. Batorama hakkında ayrıntılı bilgiler için tıkla!


Asansörde bekleyiş



Tekne turu




Turist treni


Nehir turu dışında şehri yürüyerek gezmeye bir diğer alternatif de küçük turist treni. Almanca, İngilizce, İtalyanca ve İspanyolca rehber eşliğinde Strazburg'un dar sokaklarını turlayabilirsiniz. Nisan'dan Kasım'a kadar gerçekleştirilen bu tur Place de Château'dan kalkıyor.


Turist treni


Park Orangerie ve Botanik Bahçesi


Kısa ve yoğun Alsas gezimizde zamanımız olsaydı gezmeyi düşündüğümüz yerlerden biri de Park Orangerie idi. Çimenlerinde uzanıp dinlenebileceğiniz huzurlu ve sakin bir parkmış burası. Özellikle yöre halkının haftasonu köpekleriyle ve çocuklarıyla geldiği bir yer. Botanik Bahçesi ise yüzlerce çeşit bitkiye ev sahipliği yapan, ziyaret etmeye değer diğer bir mekan. Aklınızda bulunsun giriş ücretsiz.

 

Müzeler


İki günlük Alsas gezimizde müze gezmeye fırsatımız olmadı. Ama ilginenler için müzeler hakkında da kısa bilgiler paylaşmak istiyorum.

Alsas Müzesi:

Alsas bölgesini ve geleneklerini öğrenmenin eğlenceli yolu olarak nitelendirilen müzede bu yöre ile ilgili tarihsel kesitler bulabilirsiniz.

Açılış saatleri: Pazartesi, Çarşamba-Cuma : 12:00-18:00
Cumartesi, Pazar: 10:00-18:00
Salı: Kapalı
Adres: 23-25 Quai Saint-Nicolas
Giriş ücreti: Tam : 6 EUR, İndirimli : 3 EUR

Tarih Müzesi:

Ziyaretçileri tarafından ilgi çekici ve bilgilendirici bulunan müze eskiden şehrin mezbahası olarak kullanılan binada bulunuyor.

Açılış saatleri: Salı-Cuma : 12:00-18:00
Cumartesi, Pazar: 10:00-18:00
Pazartesi: Kapalı
Adres: 2, rue du Vieux Marché aux Poissons
Giriş ücreti: Tam : 6 EUR, İndirimli : 3 EUR


Arkeoloji Müzesi:

19. Yüzyılın sonlarında Rohan Palas’ın bodrumunda kurulan bu müze Fransa’nın en zengin antik müzelerinden birisiymiş.

Açılış saatleri: Pazartesi, Çarşamba-Cuma : 12:00-18:00
Cumartesi, Pazar: 10:00-18:00
Salı: Kapalı
Adres: Rohan Palace / 2, place du Chateau
Giriş ücreti: Tam : 6 EUR, İndirimli : 3 EUR


Modern Sanat Müzesi:

Güzel ve geniş bir binada yer alan, ilgi çekici şovlara ve muazzam bir koleksiyona ev sahipliği yapan bir müze.

Açılış saatleri: Salı-Pazar : 10:00-18:00
Pazartesi: Kapalı
Adres: 1, Place Hans-Jean Arp
Giriş ücreti: Tam : 7 EUR, İndirimli : 3.5 EUR


Yukarıda saydığım bütün müzeler için indirimli bilet 25 yaşın altı öğrenci, 60 yaşın üstü kişiler ve 25 kişinin üstündeki gruplar için geçerli.



Au revoir, Strasbourg! (Ana tren garı)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder