21 Ağustos 2013 Çarşamba

Salzburg gezi notları

Geçtiğimiz Mayıs ayında Avusturya'nın Almanya sınırında bulunan güzel şehri Salzburg'u gezme fırsatı bulduk. Salzburg tarihi şehir merkezi 1996 yılından beri UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.

Üç gün süren gezimiz dolu dolu Mozart içerdi. Mozart’ın doğduğu ve büyüdüğü Salzburg’un her köşesinde Mozart’a ait bir detay bulmak mümkün. Bu vefalı şehir Mozart’tan belki de fazlasıyla faydalanmış. Mozart'ın doğduğu evi gezebilir, Mozart Cafe'de bir şeyler içebilir, Mozart’ın konser verdiği yerleri görebilir, Mozart ya da Amadeus otelde kalabilir, Mozart meydanında Mozart çikolatası yiyebilir ve Mozart heykelinin önünde fotoğraf çektirebilirsiniz.




Salzburg tabii ki sadece Mozart’ın doğum yeri olmaktan ibaret değil. Rezidans Salzburg, gezmenizi önerebileceğimiz yerlerden biri. Çeşitli tablolar, freskler, seramik sobalar ve saatlerle dekore edilmiş 15 odası ziyaretçilerin beğenisine sunulmuş. Rönesans, Barok ve Klasisizm tarzından örneklere rastlayabileceğiniz rezidansı 5-6 dil seçenekli elektronik rehber eşliğinde gezebilirsiniz.




Rezidansın hemen yanındaki Salzburg katedrali de türünün güzel örneklerinden biri olup kesinlikle gezilmesi gereken bir diğer ihtişamlı Barok yapı. Salzburg’u gezdiğimiz Hristiyan bayramı küçük paskalya yortusu "Pfingsten"da gençlik festivali kapsamında katedralin içinde konserler düzenleniyordu. Akşam geç saatlerde de bu nedenle katedralin civarındaki meydanlar oldukça renkliydi.






Salzburg’un en güzel manzarasının tadını çıkarabileceğiniz Hohensalzburg Kalesi’ni gezmenizi kesinlikle öneririz. 11 Euro olan giriş ücretine gidiş ve dönüş füniküler biletleri, kaleye ve müzelerine giriş ücreti dahil. Ayrıca gezinizi 9 dil seçeneği olan elektronik rehber eşliğinde gerçekleştirebilirsiniz. 4 dakikalık yolculuğun sonunda harika bir şehir ve şehri çevreleyen dağların manzarası sizi bekliyor olacak. Hohensalzburg Kalesi, kale müzesi “Festungsmuseum”, tarihi 10 büyük salondan oluşan Rainer-Regiments müzesi ve küçük bir kukla müzesine ev sahipliği yapıyor. Kaleye yürüyerek ulaşmak da mümkün, ulaşım hariç sadece kaleye ve müzelere giriş ücreti 7.80 Euro.












Pasajların meydanları bağladığı Salzburg koca bir labirenti akıllara getiriyor. Pasajlardan çıkılan avlular genelde mağazalar, kafeler ve lokantalarla dolu.



Mirabell köşkünün bahçesi de atlanmaması gereken yerlerden biri. Bu bahçeden Salzburg’un manzarası hayranlık uyandırıcı.



Salzach nehri boyunca kurulan pazarda değişik takı, aksesuarlar ve müzik aletleri bulabilirsiniz.


Aşıkların kilitleriyle süslenmiş Salzach üzerindeki Makart yaya köprüsü de şehri ve nehri izleyebileceğiniz sakin noktalardan biri.






Yapım aşamalarını da detaylı olarak görebileceğiniz Fürst çikolata dükkanına uğramayı ve Mozart çikolatalarından (Mozartkugel) denemeyi de sakın unutmayın.




Salzburg yemek yazıları:

Gasthaus Zwettler’s, Salzburg
Stieglkeller, Salzburg
Wilder Mann, Salzburg
Triangel, Salzburg
Bärenwirt, Salzburg
Salzburg tatlı notları




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder