24 Mayıs 2013 Cuma

Strazburg yemek notları 1. Bölüm: Chez Yvonne

Restoranların bu kadar uzun süre kapalı olduğu başka bir şehir daha hatırlamıyorum. Yanlış anlaşılmasın. Öğlen ve akşam yemeği arasındaki saatlerde kapalı olan, haftada 1-2 gün hizmet vermeyen yerlere saygı duyuyorum. Genelde en iyi restoranlar da onlar oluyor. Ama bizim gibi sadece birkaç günlüğüne geldiyseniz istediğiniz yerlerde yiyemeden dönüyorsunuz maalesef.

Daha önceki gezimizde yiyemediğimiz Chez Yvonne'da bu defa yemek yemeyi başardık. Cumartesi öğleden sonra Strazburg'a vardıktan sonra şehri turlarken karşımıza çıktı. Hemen girip Pazar günü için rezervasyon yaptırdık. Chez Yvonne gibi meşhur yerlere çoğunlukla bir gün önceden rezervasyon yaptırmak da mümkün olmuyor. Biz öncesinden planmadığımız için işimizi şansa bıraktık, ama gitmeden internetten rezervasyon yaptırmanız da mümkün.

Chez Yvonne


Chez Yvonne, Alsas mutfağının örneklerini sunan, duvarları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, Boris Yeltsin, Helmut Kohl, Gerhard Schröder gibi burada yemek yemiş devlet adamlarının, ünlü Fransız aktör ve şarkıcıların imzalı fotoğraflarıyla dolu şirin iki katlı bir restoran.








Alsas mutfağının en meşhur örneklerinden Şükrüt'ü Alsas'da da denedik sonunda. Şükrüt (Fransızca yazılışı: choucroute, Almancası: Sauerkraut) ince ince doğranıp ekşitilmiş lahananın pişmiş hali. Ekşi lahana (ya da lahana turşusu) soğan ve baharatlarla pişiriliyor. İsviçre'de de yemiştim, ancak hayranlık uyandıracak bir lezzet bulamamıştım. Burada yediğimize ise bayıldım. Lahana incecik doğranmıştı, çok ekşi ve de sert değildi ve çok lezzetliydi. Şükrütü dilerseniz klasik etli ve sosisli haliyle ya da uzunlevrek (zander) ile yiyebilirsiniz. Özellikle uzunlevreğin tereyağlı sosuyla şükrüt çok iyi gidiyor.


Şükrüt üstü uzunlevrek

Klasik şükrüt tabağı

Denediğimiz diğer bir lezzet de dana kelle. Bizim bildiğimiz koyun kelle gibi kızarmış değil haşlanmış, sulu ve sebzesi bol bir yemek. Bizdeki kelle çorbasını andırıyor. Dil ve çok iştah açıcı gözükmese de kellenin çok lezzetli yanak kısımları bulunuyor. Kelle tarzı yemeklere alışık olmadığımızı düşünen garsonumuz başta yüzünü buruşturup sevmezsiniz diyerek kelle almamızı engellemeye çalıştı. Bilmeden isteyen sonra hayalkırıklığı yaşayan insanlar oluyor sanırım, ama biz kesinlikle onlardan değildik.


Dana kelle


Dana kelleden başka dana dili de buranın spesyallerinden. Dana kellenin içinde de dil bir parça geliyor. Eğer dili seviyorsanız, kocaman kesilmiş büyük porsiyonlarda gelen dil etini tercih edebilirsiniz.



Dana dil

Gezimiz boyunca genelde Alsas yöresinin beyaz şaraplarından Riesling ve Gewürztraminer içtiğimiz için, bu defa bir değişiklik yaparak bira aldık. Yine bu yörenin birası olan Fischer, yörenin şarapları kadar övgüyü hak ediyor.

Bira Fischer


Chez Yvonne

Adres: 10 rue du Sanglier 67000 Strazburg
Açılış saatleri: Her gün 12:00-14:15 ile 18:00-00:30
Fiyat listesi:
Başlangıçlar: 5-24 EUR
Ana yemekler: 13-27 EUR (Dana kelle: 17 EUR, Dana dil: 15 EUR)
Tatlılar: 5-8 EUR
İçkiler: Bira: Fischer 33cl: 3.70 EUR
Şarap: Riesling/Pinot Blanc (André Kientzler, Ribeauvillé) 1/4: 6.80/6.20 EUR
Gewurztraminer (Barmès Buecher, Wettolsheim) 1/4: 7.60 EUR

2 yorum:

  1. a la carte de la chez yvonne premiere de la grande supreme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merci beaucoup pour votre commentaire, Monsieur Chirac

      Sil