29 Mayıs 2013 Çarşamba

Strazburg yemek notları 2. Bölüm: Au Pont Saint Martin ve diğerleri

Cumartesi öğleden sonra Colmar'dan Strazburg'a vardığımızda birşeyler atıştırmak için bir restoran aradık. Strazburg 1. Bölüm'de bahsettiğim restoranların çoğunun kapalı olduğu öğlen ve akşam yemeği saatleri arasına denk geldiğimiz için fazla bir seçeneğimiz yoktu. Biz de bir önceki Strazburg gezimizde "Petite France"da bulduğumuz ve beğendiğimiz Au Pont Saint Martin'e gittik. Burası her daim oldukça kalabalık 3 katlı ahşap bir restoran. Amacımız birşeyler atıştırmakken kontrolümüzü biraz kaybettik.


İlk olarak Alsas usulü salyangozlardan ısmarladık. Sarımsak ve maydanoz soslu salyangozları çok lezzetli buldum. İlk kez denediğim için karşılaştırmam mümkün değil, ama gerçekten lezzetli ve kaçırılmaması gereken bir spesiyal olduğunu düşünüyorum. Salyangoz mevsimi geliyor diye sevinen Portekizli arkadaşlarımızı daha iyi anlıyorum.








Bu bölgeye özgü diğer bir ürün de Münster peyniri. Kimyon tanelerine bulanmış Münster peynirini burada, salata, patates mücver ve krem peynir eşliğinde deneyebilirsiniz.



İnce Fransız lahmacunu tarte flambéeden burada da denedik. Menüsünde klasik olan pastırmalı-soğanlı ve pastırmalı-mantarlıdan başka Münster peynirli, vejeteryan ve bir de somonlu-frenk soğanlı çeşitleri mevcut. Geçen gelişimizde pastırmalı-mantarlı çeşidini denediğimiz tarte flambéenin bu defa somonlu ve frenk soğanlı olanından yedik. İncecikti, lezzetliydi yine de klasik çeşitlerinden şaşmamak lazım diye düşünüyorum.



Buraya kadar herşey yolundaydı, ama et konusunda biraz hayal kırıklığı yaşadık. Türkiye'de de bazen karşılaşırız. Eti aşırı pişirip kuruturlar hatta yakarlar. Zaten çoğu kez nasıl pişirilsin diye sorulmaz bile. Tabii ki bu işi layığıyla yapanları ayrı tutuyorum. Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde ise karşılaştığımız durum genelde bunun tam tersi oldu. Orta pişmiş (medium) istediğinizde, her zaman olmasa da eti ateşe biraz yaklaştırıp getirmiş olabiliyorlar. Her ne kadar orta pişmiş eti tercih etsem de garanti olsun diye ilk kez yediğim yerlerde eti orta-iyi arası pişmiş olarak ısmarlarım. Ancak burada ortadan fazla demek hataymış. Etlerin kenarları neredeyse yanmış, içi aşırı kurutulmuştu. Au Pont Saint Martin'in et pişirme anlayışı bizce sınıfı geçemedi.







Yemekle beraber yörenin daha önceki Alsas yazılarımda da bahsi geçen beyaz şaraplarından Riesling ve Gewürztraminer içtik. Eti saymazsak diğer yemekleri başarısız değildi. Yeri, manzarası ve ambiyansı çok iyi bir restoran. Alsas’a gelirseniz değişik iç ve dış mimarisini görmek için buraya uğrayabilirsiniz. Alsas usulü salyangozu denemenizi tavsiye ederim.


Riesling ve Gewürztraminer

Au Pont du Saint Martin

Adres: 15 rue des Moulins 67000 Strazburg

Fiyat listesi:
Başlangıçlar: 7-15 EUR
Ana yemekler: 14-25 EUR (Biftek: 24 EUR)
Tatlılar: 6-8 EUR
Menü 1 başlangıç + 1 anayemek + 1 tatlı = 20 EUR
İçkiler: Bira 33cl : 4.40 EUR
Riesling ya da Gewurztraminer 50cl : 12 EUR


Au Pont Saint Martin




İki restoran tavsiyesinde daha bulunmak istiyorum. Biri şükrüt ve et yemeklerinde iddialı hemen “Petite France”ın göbeğinde yer alan Maison des Tanneurs. Bir diğeri de özellikle kaz ciğerli yemeklerine övgüler alan L’Ami Schutz. Bu restoran da kulelerin bulunduğu köprüde (Ponts couverts) yer alıyor. Bu iki restorana da maalesef gidemedik. Daha önce de bahsettiğim gibi restoranları açık bulmak, açık olsa da restoranda yer bulmak o kadar kolay değil. Bir daha Strazburg’a gidersek bu restoranlarda tekrar şansımızı denemek istiyoruz. Eğer iyi organize olursanız, ya da bir iki günden daha çok zamanınız varsa bu tip yoğun ilgi gören ve sevilen restoranlarda yeme fırsatlarını daha iyi değerlendirebilirsiniz.




Maison des Tanneurs

Adres: 42, rue du Bain aux Plantes 67000 Strazburg
Açılış saatleri: Salı-Cumartesi 12:00-13:45 ile 19:30-22:45, Pazar-Pazartesi: kapalı

Fiyat listesi:
Başlangıçlar: 16-18 EUR
Ana yemekler: 20-25 EUR (Şükrüt tabağı: 23 EUR)
Tatlılar: 9-10 EUR




Maison des Tanneurs




L’Ami Schutz

Adres: 1 Ponts Couverts 67000 Strazburg
Açılış saatleri: Her gün 12:00-13:45 ile 19:00-22:30

Fiyat listesi:
Başlangıçlar: 9-20 EUR
Ana yemekler: 19-30 EUR (Şükrüt tabağı 6 garnitürlü: 26 EUR)
Tatlılar: 9-12 EUR
Menüler:
Pazartesi’den Cumartesi’ye öğle menüsü : 1 başlangıç + 1 anayemek + 1 tatlı = 18 EUR
Akşam menüsü: 1 başlangıç + 1 anayemek + 1 tatlı = 40-45 EUR




L'ami Schutz





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder