16 Mayıs 2013 Perşembe

Liguria gezisi 1. Bölüm: Cinque Terre

Cinque Terre beş ülke anlamına geliyor. İtalyan Rivierası’nda Punta Mesco ve Punta di Montenero arasında kalan 12 km uzunluğundaki kıyı şeridini kapsıyor. Kuzeybatıdan güneydoğuya sırasıyla Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore isimli beş küçük köyden oluşuyor. 1997 yılında Cinque Terre, Porto Venere ile birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmış. Bu beş köyden dördü direkt deniz kenarında yer almakta. Corniglia ise denizden 100 metre yükseklikteki kayalığın üzerine kurulmuş. Bir köyden diğerine patika yollardan yürüyerek ulaşmak mümkün. Köyler arasındaki yürüyüş yolları toplam 11 km uzunluğunda.

Yaklaşık yürüyüş süreleri ise şöyle:

Monterosso al Mare’den Vernazza’ya 1 saat 30 dakika
Vernazza’dan Corniglia’ya 1 saat 30 dakika
Corniglia’dan Manarola’ya 1 saat
Manarola’dan Riomaggiore’ye 30 dakika (Aşk Yolu - Via dell’Amore)

Yürüyüş yollarını kullanmak için de bilet almanız gerekiyor. En rahat olanı trenlerde de geçerli olan 1-3 günlük ya da bir haftalık biletlerden almak ("Cinque Terre card"). Yürümek istemezseniz köyler arasında oldukça sık tren seferleri var.


Daha büyük bir haritada görüntüle!

Riomaggiore


Cinque Terre'deki ilk günümüzde La Spezia'dan trenle önce Riomaggiore’ye geldik. La Spezia’dan Riomaggiore’ye ve diğer köylere gemi seferleri de düzenleniyor. Riomaggiore’yi biraz turladıktan sonra Aşk Yolu’ndan (Via dell’Amore) yürüyerek Manarola’ya vardık. Via dell'Amore köyler arasındaki parkurlar içinde en kısa ve kolay olanı. En azından Riomaggiore ve Manarola arasını bu meşhur Aşk Yolu’ndan yürüyerek tamamlamanızı öneririm.

Aynı günün akşamı La Spezia’ya dönerken yine Riomaggiore’ye uğradık. Hem bizim gibi birçok turistin konakladığı La Spezia’ya yakın olması, hem de burası ve Monterosso dışında kalan köylere giden trenlerin akşam saatlerinde seyrekleşmesi nedeniyle geceleri de canlı kalan köylerden biri.




Via dell'Amore (Aşk Yolu)


Manarola


Manarola, yamaçlarda sıralanmış rengarek evleriyle Cinque Terre’nin en güzel köylerinden biri. Daracık sokaklarında gezebilir, kayalıklardan denize atlayabilirsiniz. Kayalıkları, oturup güneşin batısını izlemek için de ideal bir yer.



Manarola



Manarola

 


Manarola

 

Corniglia


Cinque Terre’deki ikinci günümüzde gezimize Corniglia’dan başladık. Diğer köylerden farklı olarak tren istasyonu merkezde değil. Trenden indikten sonra isterseniz merdivenlerden ya da hemen tren istasyonunun yanından kalkan minibüsle merkeze çıkabilirsiniz. Corniglia diğer köylere göre daha sessiz sakin, ama çok büyüleyici bir yer. Merkezde biraz turladıktan sonra tabelaları takip ederek manzarayı seyredebileceğimiz yere geldik. Corniglia’dan yamaçların manzarası müthiş.



Corniglia




Vernazza


Corniglia’dan sonra vardığımız Vernazza, bana ve birçoklarına göre görüntüsü en güzel Cinque Terre köylerinden biri. Küçük de olsa bir kumsalı var. Vernazza’yı gezdikten sonra yüzmek için Monterosso’ya doğru yola çıktık.




Vernazza

 


Monterosso


Cinque Terre’de geçirdiğimiz iki günde de yüzmek ve kumsalında uzanmak için Monterosso’ya uğradık. Monterosso, kumsalı en geniş ve uzun olan Cinque Terre köyü. Ancak merkezinde diğer köyler kadar gezilecek ve heyecan uyandıracak yer yok.



Monterosso al Mare




Monterosso al Mare

Cinque Terre hakkında daha ayrıntılı bilgiler için tıkla !




Cinque Terre'ye nasıl ulaşılır?


Zürih'ten başladığımız gezimizi trenle gerçekleştirdik. Trenle gelemeyecekler uçakla Cenova'ya ya da Floransa'ya gelip oradan trenle ya da araba kiralayıp Liguria bölgesini gezebilirler.

Zürih'ten önce Milano'ya ordan Cenova'ya vardık. Zürih-Milano arası trenle 3 saat 40 dakika, Milano-Cenova arası ise yaklaşık 1 saat 30 dakika sürüyor. Cenova'da bir gece konaklayıp ertesi gün erken saatlerde Cenova'yı daha sonra gezmek üzere Cinque Terre'ye doğru yola çıktık. Bu yolculuk ise yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor.

İsviçre içinde trenin azami hızı saatte 180 km, İtalya'da ise trenler saatte 300 km'ye kadar çıkabiliyorlar. Zürih-Milano tren biletini 3 ay kadar önceden alırsanız gidiş-dönüş bileti için 170 Frank ("Halbtax/Half fare" kartla 110 Frank) yerine 54 Frank ödeyebiliyorsunuz. İtalya'da ise hızlı trenler için biletleri (Frecciarosa, Frecciabianca, vb.) yine 3-4 ay öncesinden internetten yüzde 50 indirimli alabilirsiniz. Liguria bölgesinde hızlı tren seferleri az. Özellikle Milano-Floransa-Roma-Napoli hattında önceden almak çok avantajlı oluyor.

İsviçre-İtalya arası indirimli tren biletleri için tıkla!

İtalya tren biletleri için tıkla!

 

Cinque Terre'de nerede konaklanır?


Cinque Terre'nin bu beş köyünde sayıca az ve küçük oteller var. Gitmeye karar verdiğimizde buradaki otellerin çoğu dolmuştu bile. Biz de en güneydeki Riomaggiore'ye trenle 5 dakika mesafedeki La Spezia'da konaklamaya karar verdik. La Spezia bu bölgedeki en büyük ve Cinque Terre'ye gelen birçok turistin konaklamayı tercih ettiği bir şehir. Burada gara yakın ve oldukça iyi yorumlar almış Hotel Firenze Continentale'yi seçtik. Otelden pek memnun kalmadık, kesinlikle verdiğimiz paranın karşılığı değildi. Artan turist ilgisini otelleriyle karşılayamayan Cinque Terre'de bu tip oteller fahiş fiyatlarına rağmen iş yapabiliyorlar. Cinque Terre'ye gitmeden en az birkaç ay öncesinden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Güzel ve fiyatı uygun otellerin çoğu özellikle yaz aylarında çok erken doluyor. Bizim gibi diğer beş köyde aradığınız gibi bir yer bulamazsanız, Levanto'ya da bakabilirsiniz. Levanto en kuzeydeki Monterosso'ya trenle birkaç dakika uzaklıkta. Ama Levanto'dan Cinque Terre'ye giden trenler La Spezia'dan olduğu kadar sık değil. Eğer Hotel Firenze Continentale'de konaklayacaksanız da az bir farkla superior tipi odalarda kalmak daha avantajlı olabilir.

 

Ne yenir? Nerede yenir?


Tabii ki deniz ürünleri. Cinque Terre'de akşam yemeklerimizi daha önceki bir yazımda bahsettiğim Trattoria dal Billy'de yedik. Trattoria dal Billy, Manarola'nın sırtlarında, San Lorenzo kilisesinin yakınında yer alıyor. Muhteşem manzarası, mezeleri, şarabı ve yemekleriyle hayran kaldığımız mekanlardan biri.

Trattoria dal Billy yazısı için tıkla!

Cinque Terre, focaccia'sı ile meşhur. Focaccia'yı hiç araştırma yapmadan Monterosso'da hemen sahilde gördüğümüz "Focacceria Antonio Enoteca"da denedik, beğendik. Daha iyisini yapan yerler vardır mutlaka.



Cinque Terre'nin en'leri:


Denize girilecek en güzel yerler: Monterosso'nun kumsalı, Manarola'daki kayalıklar

En iyi restoran: Manarola'daki Trattoria dal Billy

En güzel merkezler: Vernazza, Manarola

En güzel manzaralar: Riomaggiore ve Manarola arasındaki Aşk Yolu, Corniglia'nın tepesinden yamaçların görüntüsü





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder