21 Mayıs 2013 Salı

Liguria gezisi 2. Bölüm: Portofino-Rapallo-Cenova

Portofino-Rapallo


Cinque Terre'de geçirdiğimiz iki gecenin ardından dönüş yolumuzun üzerindeki Rapallo'ya doğru yola çıktık. Rapallo aşağı yukarı La Spezia ile Cenova arasında kalıyor, La Spezia'dan trenle 40 dakika sürüyor. Şirin bir Liguria kıyı kenti olan Rapallo'yu seçmemizin başlıca sebebi Portofino'ya yakın olmasıydı. Rapallo'da deniz kenarında geçirdiğimiz günün ardından akşam üzeri Portofino'ya giden gemiye atladık. Portofino'ya trenle ulaşmanız mümkün değil. Otobüs ve gemi seferleri var. Cenova'dan Portofino'ya günübirlik gemi turları düzenleniyor. Cenova'dan gelecekler için daha kısa süren bir diğer ulaşım alternatifi ise Cenova'dan Santa Margherita Ligure'ye trenle gidip, oradan gemi ya da otobüsle Portofino'ya varmak.


Portofino




Daha gemiyle yaklaşırken görüntüsüyle bizi büyüleyen Portofino'ya varınca limandaki küçük meydanı ve sokaklarında turladık. Tepede yer alan Castello Brown (Brown Kalesi) Portofino manzarasını seyredebileceğiniz en güzel noktalardan biri. Castello Brown her gün 10:00-19:00 arası ziyaretçilere açık. Girişi ise 5 Euro. Castello Brown'a çıkan yol boyunca muhteşem manzaralara tanık oluyorsunuz.

Castello Brown

Eskiden balıkçı köyü olan Portofino bugün dükkanlarında ünlü markalara, limanında lüks yatlara ev sahipliği yapıyor. Liman bu dükkanlardan başka çeşitli turistik cafe ve restoranlarla dolu.


Portofino


Zamanınız olursa Santa Margherita Ligure kıyı kentini de dolaşmanızı tavsiye ederim. Portofino'ya giderken biz gemiden seyretmekle yetindik. Rapallo ya da Portofino yerine burada da konaklayabilirsiniz. Rapallo gibi burada da Portofino'dan çok daha fazla ve uygun fiyata konaklama imkanı ve restoran seçeneği var.


Santa Margherita Ligure


Rapallo'da kaldığımız tek gece Best Western Tigullio Royal otelinde deniz gören odalardan birinde konakladık. Otel hemen plajın karşısında yer alıyor ve tren garına 5 dakika yürüme mesafesinde. Otelin yerinden, odamızdan ve kahvaltısından oldukça memnun kaldık. Rapallo'ya gideceklere, Portofino'yu gezmek isteyenlere tavsiye ederim.



Rapallo

Cenova


Liguria gezisinin ilk gecesinde geç saatte varacağımız için Cenova tren garının hemen karşısında yer alan Hotel Savoia'yı seçmiştik. Otele varınca bu güzel otele bu kadar geç saatte vardığımıza üzüldük. Cenova'da bir gece kaldıktan sonra ertesi gün erken saatlerde Cinque Terre'ye doğru yola çıkmıştık. Planımız Cenova'yı daha sonra gezmekti.

Dönüş yolumuzda tekrar Cenova'ya uğradık. Bu defa marinada yer alan ve şehre Hotel Savoia'dan daha yakın mesafedeki NH Marina Oteli'ni seçtik. Bizi Savoia kadar etkilemese de otelden memnun ayrıldık. Otobüsle gezilen şehir turlarından hoşlanmasam da hem zamanımızın hem de enerjimizin azlığından dolayı yürümek yerine üstü açık turist otobüsüyle turladık şehri. Turlarken beğendiğimiz yerleri zamanımız elverdiğince yürüyerek de gezmeye çalıştık.


San Lorenzo Katedrali, Cenova’nın şehir merkezinde yer alan, siyah-beyaz mermerleriyle çok etkileyici, görülmesi gereken yapılardan biri.

San Lorenzo Katedrali

Piazza Raffaele De Ferrari, Cenova’nın kalbinde yer alan bir meydan. Hayranlık uyandıran palaslar bu meydanda kesişiyor.
 
Piazza Raffaele De Ferrari

Palazzi dei Rolli, Cenova’daki 42 palasın dahil olduğu bir grup. Bu palaslar 2006 yılında UNESCO dünya mirasları listesine dahil olmuş. Via Garibaldi (Garibaldi sokağı), Palazzi dei Rolli grubuna dahil olan birçok palasa ev sahipliği yapıyor. Palazzo Rosso ve Palazzo Bianco bu sokakta ziyaret edebileceğiniz palasların başında geliyor. Via Garibaldi'de eski zamanlarda geçen bir İtalyan filminin çekimine tanık olduk. Akşam saatlerinde aynı ekiple Palazzo Ducale'nin önünde karşılaştık. Tarihi bir palas olan Palazzo Ducale, günümüzde kültür merkezi olarak hizmet veriyor.

Palazzo Ducale

Cenova’da geçirdiğimiz kısa sürede tarihi şehir merkezini gezmeyi tercih ettik. Ama zamanı olanların mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de Boccadasse. Bu küçük şirin sahil bölgesi, kendine has mimarisiyle ve temiz deniziyle kendisine hayran bırakıyor. Cenova’nın merkezinden 42 ve 31 numaralı otobüslerle 20 dakikada ulaşabilirsiniz.

Photos of Boccadasse, Genoa
Boccadasse

This photo of Boccadasse is courtesy of TripAdvisor

Cenova'da akşam yemeğini Tripadvisor sayesinde keşfettiğimiz Retro Restoran'da yedik. Retro, bugüne kadar en memnun ayrıldığımız restoranlar içinde yer alıyor.
Restoran yazısı için tıkla!

Cenova'nın pesto sosu meşhur (Pesto alla Genovese). Domatesli, biberli gibi başka çeşitleri olsa da pesto deyince ilk akla gelen fesleğenli olanı. Fesleğen, çam fıstığı, sarımsak ve parmesan peynirinden oluşan bu karışım makarnaya katılabilir, eti marine etmekte kullanılabilir, hatta ekmek üzerine sürülüp yenilebilir. Bildiğimiz fabrikasyon ürünlerden farklı olarak burada küçük dükkanlarda ev yapımı pesto sosları bulabilirsiniz.

Cenova ile birlikte bütün Liguria bölgesi ayrıca limon ağaçlarıyla ünlü. Limondan, limoncino denilen likör yapılıyor. Güney İtalya'da limoncello olarak bilinen bu likör genelde yemekten sonra sindirimi kolaylaştırıcı olarak içiliyor. Ayrıca tatlı yapımında da kullanılıyor (Örneğin: Liguria usulü Limoncinolu Tiramisu).


 


Cenova-Rapallo-Portofino gezisinin en'leri:


En iyi restoran: Cenova'daki Retro restoran

En güzel manzara: Portofino'nun limanı

En iyi otel: Cenova'daki Hotel Savoia


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder